Nepremičnine svet

Katoliška cerkev je največji svetovni zasebni lastnik zemljišč

Katoliška cerkev je izjemno bogata po svetu in ima neverjetno velik nepremičninski fond. Cerkev je skozi stoletja pridno grabila zemljišča po vsem svetu in je tako postala največji nedržavni zemljiški lastnik in poseduje vsaj več kot 170 milijonov hektarjev zemljišč. Tako je največji zasebni lastnik zemljišč na Poljskem in Portugalskem (okoli 20%), v Sloveniji, na Hrvaškem …, med vsemi svetovnimi lastniki zemljišč pa je po neki oceni na tretjem mestu, takoj za angleško kraljico in kraljem Saudske Arabije. Nepremičnine ima v več kot 150 državah po vsem svetu. Samo zloglasni Opus Dei poseduje po svetu nepremičnine v vrednosti okoli 15 milijard dolarjev. Koliko nepremičnin imajo še drugi redovi?

V nadaljevanju nekaj podatkov o tem.

Italija:
● približno 1/3 Rima je v lasti katoliške cerkve
● 20 do 22% vseh italijanskih nepremičnin je v lasti cerkve
● vrednost cerkvenih nepremičnin je 1.200 milijard evrov
● celotno področje v Rimu od Campo dei fiori do Tibere nasproti Angelskega gradu, mimo Piazza Navona in bližnjih ulic je praktično v celoti v lasti Vatikana. Gre za nekaj manj kot polovico zgodovinskega centra. Samo v tej coni je več kot 2500 palač. Vse te imobilije sploh niso prikazane v katastru, ker veljajo za »inozemski teritorij« (Max Parisi, časopis La Padania, 21.6.1998)
● cerkev ima okoli 100.000 nepremičnin
● cerkev ima 14.000 zdravstvenih ustanov, vrtcev, šol …
● Mussolini je z lateransko pogodbo cerkvi vrnil 5 milijonov hektarov zemljišč, ki jih je cerkvi leta 1870 zaplenil kralj Viktor Emmanuel II.

Nemčija:
● letni proračun nadškofije Köln je slabo milijardo evrov, samo delež te nadškofije v podjetju z okoli 26.000 stanovanjskimi in poslovnimi enotami je bil leta 2003 vreden okoli milijarde evrov
● katoliška cerkev je največji privatni posestnik, saj njena posest ustreza velikosti Bremna, Hamburga, Berlina in Münchna skupaj.

Cerkvena kmetijska zemljišča po svetu:
● Španija: ca. 20% vseh polj
● Portugalska: ca. 20% vseh polj
● Argentina: ca. 20% vseh polj
● Anglija: ca. 100.000 ha
● ZDA: nad 1.100.000 ha njivskih površin, travniki in gozdovi niso všteti
● …

V ameriškem mestu New York je katoliška cerkev celo največji zemljiški lastnik, vrednost tega premoženja pa se ocenjuje med 20 in 50 milijardami dolarjev, čemur pa nekateri oporekajo in pravijo, da cerkev največji lastnik samo na Manhattnu.

Več o tem je v knjigi Denar je cerkveni bog.


Print pagePDF pageEmail page

O bogastvu cerkve

Nietzche:
Cerkev je največja korupcija, kar si jih je mogoče zamisliti.

Škof Hieronim:
Mi kar gorimo od pohlepa po denarju in medtem ko rohnimo proti denarju, polnimo vreče z zlatom in nič nam ni dovolj.

Kardinal Vagnozzi:
Samo s skupnimi močmi vseh treh varnostnih služb KGB, CIA in Interpola bi morda lahko dobili vsaj približen podatek o celotnem bogastvu Vatikana in kje vse se nahaja.